Spring til indhold

Bange for at dø

dødsangst

Angsten for at dø rammer os alle – på et eller andet tidspunkt. Måske har vi oplevet at miste et kært menneske – og det fremkalder mange tanker, der kan blive til en alvorlig angstlidelse. Dødsangst – se her er en alvorlig lidelse, og du skal gøre noget ved det, hvis du har mistet et kært menneske. Du lider måske ikke af dødsangst endnu. Men du har sorgarbejde, som skal gennemføres. Og det kan en psykolog eller psykoterapeut hjælpe dig med. Det kan tage lang tid at komme igennem sorg. Og selv om der er nogle mennesker, der mener at sorg ikke skal behandles, men blot gennemleves, så er det altså ikke forbudt at bede om hjælp til at komme igennem sin sorg.

Sorg og død følges ad

Sorg og død hænger tæt sammen. Det kan være svært at skelne imellem sorg og dødsangst og være bange for at dø, fordi tankerne kredser om dels et kært menneske og dels om dig selv.  Derfor skal du lade en kvalificeret terapeut hjælpe dig.

Det er nemlig sådan, at når du er angst, så har dine tanker fået overtaget kontrollen med dit liv. På den ene side kan det være godt: Angsten advarer dig nemlig om, at noget truer dig. På den anden side er det skidt, fordi angsten styrer dit liv, og dermed dine handlinger. Du har måske prøvet at få et angstanfald sådan helt uventet? Det sker. Og det kan være det første tegn på, at du lider af dødsangst. Det kan også være et første tegn på, at en angstlidelse er i udbrud, og du skal derfor søge hjælp – i dag er det nærmest en folkesygdom at have angst. Og du skal helst finde hjælp så hurtigt som muligt efter anfaldet, fordi så husker du bedst, hvad der skete.

Vores evne til at glemme det ubehagelige

Vi har jo en mekanisme i os, som får os til at glemme ubehagelige oplevelser. Dette er en forsvarsmekanisme. Den kan være god. Men i tilfælde, hvor en angstlidelse er i udvikling, kan det være ret godt, at du får sat ord på dit angstanfald lige med det samme: Hvilke omstændigheder skete det under? Hvordan reagerede du og din krop? Løb du? Begyndte du at ryste og svede? Fik du åndedrætsbesvær? Var der mennesker omkring dig? Var du et sted du kendte? Ja, spørgsmålene er mange. Du skal besvare dem, så godt du kan. Sandsynligheden for at terapeuten kan identificere din angstlidelse mere præcist bliver større. Og det betyder, at behandlingen kan målrettes mere effektivt.

Angst kan behandles effektivt i dag

Ja, det lyder besynderligt at tale om effektiv behandling af angst, men det skal vi lige forstå. Effektiv terapi er nøglen til, at vi får et bedre liv – uden angstlidelser. Nogle terapiformer er mere effektive end andre, forstået på den måde, at de giver resultater hurtigt: Du lærer at håndtere din angstlidelse hurtigt og vil derfor kunne fungere godt. Og skal du så stoppe behandlingen? Måske ikke. Psykoterapi handler nemlig også om at komme bagom roden til frygten, der ødelægger livet for dig. Og her kræver psykoterapien tid. Jo, det tager tid at komme bagom angstlidelser. Det tager måske ikke så lang tid at lære at leve med og håndtere angstlidelsen, men forklaringen på, hvad der fremkalder den, kan være svær at finde.