Det er sin sag at drive en restaurant, der henvender sig til et kræsent klientel. Men det er også en udfordring. Vores restaurant er udsøgt, og vi gør meget for at udvikle nye opskrifter og menuer. Det er spændende, og vores kunder betaler gerne mange penge for et udsøgt måltid hos os. Vores chefkok er også rigtig dygtig. Men han er altså også krævende.
Friskrøget
Nu har han fundet på, at alt, hvad han serverer, skal indeholde røgede varer. Fisk, kød, pølse eller fjerkræ. Og han elsker ordet ”friskrøget” i disse dage. Det skal altid med på beskrivelsen af retten.
Ok, det er vist lidt et modefænomen det her med, at man skal spise røget kød, fisk eller skaldyr, men det kan vi jo ikke undgå. Mad er også mode. Nogle spiser fx thailandsk mad, når det er populært at rejse på ferie til Asien. Og andre spiser røget mad. Vi har jo en stolt tradition her i landet for at røge pølser, skinker, fisk. ”Nyt Nordisk Køkken”, siger man. Og det gør man, fordi mange af retterne indeholder råvarer, der kommer fra området. De er ikke importerede fra udlandet.
Moderne mad
Men vi må jo følge med moden. Ingen vil spise umoderne mad. Fx et godt, gammeldags stykke smørrebrød – dyrlægens natmad, fx med leverpostej, saltkød og sky. Det er yt. Nej, røget skinke, ja tak, paté ja tak, og frisk salat af mælkebøtteblade.
Så vores chefkok har forlangt, at vi køber en røgeovn, så han kan tilberede råvarerne, han finder, når han køber ind om morgenen. Den skal med andre ord være effektiv, fleksibel og nem at holde ren. (Det sidste er essentielt for vores virksomhed.)
Vi så på nogle røgeovne, som vi har set, at man kan købe i store indkøbscentre eller supermarkeder. De var ikke tilfredsstillende. Ofte kombineret med en grill. Det er slet ikke det, vores chefkok har brug for.
Slagterimaskiner
Så vi kiggede efter forhandlere af slagterimaskiner. Der er ikke så mange af dem. Men én holder til nogle få timers kørsel fra, hvor vi bor. Vi kørte dertil for at se på røgeovne. Og her fandt vores kok én ovn, der kan bruges. Den kan alt, hvad han gerne vil, at den skal kunne. Og den fylder ikke så meget i køkkenet. Og den er nem at holde ren. Og så er den simpel at kigge håndtere. Og rimeligt pæn at se på. Det vægter vores chefkok også meget højt. Han har den filosofi, at smukke ting i køkkenet også skaber smukke og lækre, retter. Måske har han ret i det. Det skal jeg ikke kunne sige. Men han har da formået at få vores restaurant højt op på listerne over gode restauranter. Og vi ved, at her ofte kommer madanmeldere fra forskellige aviser og dameblade. Vores gode mistanke om, at vi er på vej mod en Michelin stjerne, er voksende.
Forhandleren med slagterimaskinerne var super professionel. Fik sendt røgeovnen over til os i løbet af ganske få dage. Lige nu, så er det friske foreller, der bliver røget. Det bliver en super menu til frokost.