Spring til indhold

Thaimad gør os lykkelige

Man siger, at man bliver lykkelig af at spise thaimad. Det thailandske køkken er kendt for sine mange farver, og det kan faktisk have en positiv indvirkning på vores humør. Forskning viser nemlig, at bestemte farver kan gøre os mere lykkelig. Særligt farven gul gør os glad.

Ifølge forskere kan det blandt andet skyldes minder helt tilbage fra vores barndom, hvor vi forbandt farven gul med solskin og farverigt legetøj. Alt sammen noget positivt, som dengang, såvel som nu, gør os glade. Også farver, som rød og brun, har vist sig at have en positiv indvirkning på vores humør.

Så vil du være lykkeligere, er der altså god grund til at tage en ekstra tur forbi grøntafdelingen i det lokale supermarked. Eller måske slå et et smut forbi én af danskernes foretrukne thairestauranter, Wokshop, som du blandt andet finder i Odense.

Så vender vi endnu en gang blikket mod det thailandske køkken og dets evne til at gøre os lykkeligere, kan svaret måske findes i de farvestrålende retter – fra den gule karry til den røde chili.  Men også de mange forskellige ingredienser påvirker os både fysisk og psykisk. Lad os tage et kig på nogle af de mest populære og kendte ingredienser i det thailandske køkken og fordelene ved at inkorporere dem i kosten.

Thaimad styrker os indefra og ud

Ingefær er en lille plante fyldt med vitaminer, såsom A-, B-, C- og E-vitaminer samt magnesium, kalium, jern, calcium og mange andre. Ingefær øger vores immunforsvar og siges faktisk også at være et afrodisiakum. Derfor er ingefær i mere end tusind år blevet brugt som elskovsmiddel. Ligesom ingefær er chili med til at styrke vores immunforsvar, men også de mange krydderurter, der ofte anvendes i thaimad påvirker os positivt. Blandt siges basilikum at kunne nedsætte stress, mens koriander modvirker nedsat energi.

Alt i alt er det thailandske køkken fyldt med farver og ingredienser, der ikke bare gør os lykkeligere, men også sundere og stærkere, og det er måske en af grundene til, at vi danskere elsker det eksotiske thaikøkken. Alligevel er det de færreste af os, der kaster os over at tilberede thaimad, da vi, til trods for udførlige opskrifter, aldrig rigtig synes at kunne ramme den helt rigtige thai-smag.

Ægte thailandsk mad i Odense

En danskejet restaurantkæde synes dog at have fundet hemmeligheden. Wokshop er kendt for sine autentiske smage og traditionelle retter. I køkkenet finder du kun thailandske kokke, der fra morgenstunden er i fuld gang med at tilberede autentiske retter.

Det thailandske køkken er inspireret af traditioner, men er også påvirket af de nærliggende lands madkultur. Selvom det er et mangfoldigt køkken, så er der nogle klare regler for hvilke råvarer man må kombinere og hvilke man ikke må. Det handler om kontraster, samtidig med at man udviser respekt for traditionerne og tilberedningsformerne.

For at sikre den helt rigtige smag får Wokshop fløjet friskplukket specialiteter direkte fra Thailand til restauranten i Odense. Det er blandt specialiteter, som pandanblade, galangal, sød basilikum, thai broccoli samt andre råvarer, der ellers er svære at opdrive i Danmark, men essentielle for at ramme den helt rigtige smag i thaimad. For uden dem ville balancen mellem det sure, det søde, det syrlige og det stærke, som vi alle kender fra det thailandske køkken ikke kunne opnås.